Hout als grondstof voor meubilair



Zowel binnen- als buitenhuis

Je kan houten meubelen zowel binnen als buiten (laten) plaatsen. In het laatste geval gaat het dikwijls om tuinmeubilair. Want hout geeft ook buitenshuis een prachtige en zelfs unieke uitstraling.

houten meubel

De voordelen: een ware hou(t)vast

Bij de meeste houtsoorten – en al zeker bij teak – maakt de lange levensduur dat hout een streepje voor heeft op de ‘concurrerende materialen’. Tussen alle verschillende types hout heb je een breed gamma aan interessante kleuren en stijlen. Dus je hoeft niet per definitie klassieke meubelen te kiezen indien je voor hout opteert. En indien de fabriek je meubelen heeft geproduceerd met behulp van duurzaam hout, is het milieu je meer dan dankbaar.

De nadelen: beperkt maar belangrijk

Veel nadelen zijn er niet verbonden aan meubels uit hout. Toch wil ik je er  ook van bewust maken. Zo zijn tafels, stoelen en kastjes uit hout redelijk zwaar in gewicht. Dus wanneer je beslist om die ene ladekast te verplaatsen naar een andere kamer, zal er veel til- en sleurwerk aan te pas komen. Ook het onderhoud kan in je nadeel spelen. Indien je er geen belang aan hecht, althans. Want houten meubilair vereist een speciale behandeling met een soort olie. Anders krijgen de meubels een grijze verweringskleur. Let wel, sommige mensen vinden dit mooi. Maar in de meeste gevallen zou ik je toch aanraden om je meubels te oliën.

Tips ter bescherming van je meubelen

Een sporadisch onderhoud is niet de enige manier om je meubelen te beschermen. Ik geef je nog enkele tips & tricks mee om het beste uit je houten meubilair te halen! Je weet al dat hout een vrij lange levensduur heeft. Maar deze gaat verloren wanneer jij je inboedel in het directe zonlicht laat staan. Want dat kan ervoor zorgen dat je prachtige meubilair hun beschermlaag verliest. Daarnaast vermijd je best dat je houten meublement zich niet vlak naast een open haard of kachel bevindt. De hitte kunnen de meubelen zelfs laten barsten! En voor ik het vergeet: ook de vochtigheidsgraad van de kamer is belangrijk. Neem 50 % als richtlijn.