Andere toepassingen van houthout papier

Papier hier, hout daar

Papier gebruik je in het dagelijkse leven. Er wordt op getekend, geschreven en bedrukt. Printers, scanners, drukkerijen, … Ja, papier is onmisbaar. Wist je dat het doorgaans geproduceerd wordt van natuurlijke grondstoffen zoals – je raadt het al – hout? De productie gaat gepaard met een langdurig proces. Wellicht weet je dat hout als grondstof voor papier afkomstig is van de bomen. Van zodra deze zich in de papierfabriek bevinden, staat één belangrijke taak op de to do lijst: het schors erafhalen! De resterende houtdelen worden herleid tot snippers. Vervolgens gaan deze snippers in een bad, waarna ze gekookt worden om te transformeren naar houtpulp. Deze laatste wordt in een oven verhit bij een temperatuur van meer dan 1000 graden. Deze hoge temperaturen zijn noodzakelijk, want zo smelten de chemische stoffen van het hout. Het overblijfsel: een zwart goedje. De pulp wordt gescheiden van de andere delen en krijgt een tweede wasbeurt. Omdat het oog van de mens ook wel wat wilt – zoals een mooie witte kleur bij papier – wordt het hout gebleekt. Dat gebeurt met verschillende middeltjes, waaronder chloor.

Om hiervan daadwerkelijk papier te maken, wordt de pulp gedroogd door het water eruit te pompen. De restanten van de initiële boom kan uiteindelijk tot papier worden geperst.

Deuren & ramen

Dit kan je misschien categoriseren onder ‘meubilair’ maar het is toch nog wel een tikkeltje verschillend. Deuren en ramen worden nog steeds gecreëerd uit hout. Het merendeel van de bevolking kiest hiervoor vanwege de lange levensduur. Immers, de aankoop van ramen en deuren is een grootschalige investering die we zo goed mogelijk willen terugverdienen. In dat geval kan ik je dan ook niet anders dan te adviseren voor hout te kiezen!

Wijnvaten

hout sjoelbak

Weet je waarom die speciale, superlekkere wijn zo goed smaakt? In bijna alle gevallen heeft deze wijn mogen rusten op houten vaten. Ik ben zelf al een tijdje lid van een kleine wijnclub, en daar leren we zelfs scannen op wijnen die niet op hout hebben gelegen. Op deze manier kunnen we namelijk al een deel van de wijnen uitsluiten.

Houten speelgoed

Houten speelgoed is extra speciaal. Er is een hele nieuwe trend op de markt met houten speelgoed voor jonge kinderen, en ik kan dat alleen maar aanmoedigen. Een Google zoekopdracht voor de zoekterm levert honderdduizenden resultaten op, en dat is een teken dat het niet alleen gaat over klassiekers. Toch ben ik zelf wél vooral fan van de klassiekers: sjoelbakken, pietjesbakken en houten tollen.