Hout als verwarmingselementHouten verwarming in gebouwen

Je kan een trend vaststellen wat betreft het gebruik van hout met als doel warmte op te wekken. Zo worden steeds meer gebouwen voorzien van verwarming dat berust op de brandstof hout. De reden is meer dan duidelijk:  de koolstofdioxide-uitstoot hiervan is aanzienlijk lager in vergelijking met die bij klassieke brandstoffen, en de stookolieprijs is in stijgende lijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om ‘mee te doen’ met deze trend. Je kan één kamer in het gebouw verwarmen door middel van een kachel. Een andere optie is het zorgen voor verwarming binnen het hele huis. Daarbij kan je gebruik maken van een centrale-verwarmingsketel. Idee: combineer deze met een courant warmteverdelingssysteem. Voorbeelden hiervan zijn radiatoren of vloerverwarming. Dit mooie plaatje heeft één groot nadeel: je moet beschikken over een veel grotere opslagruimte.

hout verwarming

Brandstoffen van hout

Bij verwarming via hout kan je de grondstoffen indelen in drie groepen. Dat zijn houtspanen, houtblokken en pellets. Houtspanen zijn relatief goedkoop, en het vochtgehalte is hierbij niet echt belangrijk. Daarom kiezen mensen steevast voor houtspanen bij installaties met een tamelijk groot vermogen. Houtblokken en pellets zijn dan weer nuttig in het dagelijkse huishouden. Natuurlijk dien je hier wel rekening te houden met het vocht.

Nuttige weetjes

Wist je al dat hout als brandstof de Co2-uitstoot van het gebouw de kiem in smoort? En besef je dat hout voor dezelfde inhoud energie drie keer zoveel opslagvolume nodig heeft dan stookolie? Verder is het interessant om te onthouden dat toestellen die werken op hout, voorzien zijn van een verbrandingskring. Deze is jammer genoeg niet luchtdicht.

Kiezen voor hout als verwarming: ja of nee?

Wat kunnen we hieruit vaststellen? Moeten we kiezen voor hout als verwarming? Zoiets hangt af van welke criteria jij belang hecht. Niet iedereen vindt het een noodzaak om rekening te houden met de Co2-uitstoot. En niet elk gezin is gericht op prijs-kwaliteit. Dus indien je twijfelt, maar wel weet naar waar je op zoek bent: neem deze pagina gerust nog eens door!